Tocmai el nu mai vrea sex?

Contrar înțelepciunii populare, uneori bărbații sunt cei care pierd primii dorința sexuală într-o relație de lungă durată, constată un nou studiu.

Dorința sexuală la bărbați poate fi la fel de complicată ca în cazul femeilor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Kentucky. Bărbații își pierd adesea interesul atunci când se simt nesiguri, când își fac griji că le este amenințată autonomia într-o relație sau când schimbările fizice le provoacă jenă. Presiunea de a fi ei inițiatorii partidei de amor nu face decât să sporească stresul.

Ce trebuie să faci atunci când bărbatul îți trimite semnale sexuale?

#1: Să ai așteptări rezonabile Nu lua de bună prejudecata care spune că bărbații sunt întotdeauna pregătiți să facă sex.

#2: Vorbește-i deschis și încearcă să nu-l jignești Privește această discuție ca pe o formidabilă șansă de a-ți îmbunătăți relația.

#3: Ia în considerare terapia Dacă partenerul tău este reticent, îi poți sugera să vorbească la telefon cu terapeutul.

#4: Fă tu primul pas Adesea, cuplurile au un „scenariu sexual”, potrivit căruia bărbatul este cel care invită la o partidă de sex. Poți lua o parte din presiunea de pe el dacă preiei tu inițiativa.

#5: Așteaptă momentul potrivit Nu discuta cu el atunci când vă aflați în mijlocul unui episod romantic.

#6: Vezi partea plină a paharului Mai degrabă decât o critică: „nu mai facem și noi sex odată?!”, spune-i partenerului că ți-e dor de el.

#7: Faceți lucruri noi împreună. Un nou hobby, încercați o rețetă nouă, un roller coaster.

#8: Schimbați locul Încercați la duș, în camera de oaspeți, în fața focului.

#9: Purtați-vă frumos unul cu altul. Partenerii care sunt atenți unul cu celălalt se doresc mai des, arată cercetările.

„Ne așteptăm ca dorința sexuală a bărbaților să fie mereu la cote înalte și nu chiar complicată, la fel ca un comutator cu deschis și închis, în timp ce vedem libidoul femeilor ca pe un adevărat tablou de comandă, dar adevărul este că ambele sunt complexe”, spune Kristen P. Mark, profesor asociat de promovare a sănătății și director al Laboratorului de Promovare a Sănătății Sexuale de la Universitatea din Kentucky, principalul cercetător al studiului – o privire amănunțită asupra dorinței sexuale la bărbați și femei, cuprinzând 64 de studii desfășurate încă din anii 1950.

Psihologii spun că dorința la ambele sexe are flux și reflux. Și este natural să scadă după luna de miere, care de obicei durează aproximativ 18 luni până la doi ani. Cu toate acestea, aproape 80% dintre cuplurile căsătorite fac sex de câteva ori pe lună sau mai mult: 32% au răspuns că au făcut sex de două până la trei ori pe săptămână; 47% au spus că au făcut sex de câteva ori pe lună, conform Organizației Sociale a Sexualității: Practici Sexuale în Statele Unite, un studiu din 1994 al Universității din Chicago, considerat cel mai cuprinzător în domeniu.

Femeile își pierd dorința mai des decât bărbații: Cercetările arată că aproximativ una din trei femei – indiferent de vârstă – a raportat o lipsă de interes pentru sex timp de cel puțin câteva luni în ultimul an, comparativ cu unul din cinci bărbați, potrivit lui Edward Laumann, profesor de sociologie la Universitatea din Chicago, care a studiat dorința și disfuncția sexuală timp de 25 de ani. Dar experții spun că bărbații sunt adesea reticenți în a vorbi despre problemele lor sexuale, astfel că problema poate fi mai răspândită.

Cercetarea efectuată de Dr. Mark, publicată în martie în Journal of Sex Research, a stabilit că motivele unei scăderi a dorinței se potrivesc, în general, în trei situații principale – individuale, interpersonale și societale. Unele probleme, cum ar fi stresul, o scădere a stimei de sine sau alterarea atracției față de partener, afectează atât bărbații, cât și femeile.

Dorința bărbaților scade, de asemenea, dintr-o multitudine de motive. Barbații au probleme atunci când se așteaptă ca dorința lor să rămână mereu ridicată sau atunci când nu reușesc să facă din relația lor o prioritate. Uneori, ea scade atunci când un cuplu face sex din motive negative – să evite o ceartă, de exemplu, mai degrabă decât una pozitivă, cum ar fi sporirea intimității. Bărbații simt, de asemenea, presiunea de a fi mereu gata să facă sex și de a-l iniția.

Există adesea probleme fizice. Un flux de sânge mai puțin eficient al bărbatului pe măsură ce îmbătrânește, boli cum ar fi depresia sau medicamente pentru probleme de sănătate ca tensiunea arterială sau tulburările de dispoziție pot afecta libidoul unui bărbat. Aceste schimbări fizice pot provoca disconfort emoțional. Rușinea este o problemă destul de mare pentru bărbații care nu pot declanșa sau menține o erecție, iar asta le scade apetitul sexual. „Pentru bărbații cărora nu le place să facă ceea ce știu că nu fac bine, va exista întotdeauna o ezitare, pentru că se simt rușinați”, spune Michael A. Perelman, co-director al Programului de sexualitate umană de la Weill Cornell Medicine.

Spre deosebire de femei, bărbații își pierd adesea interesul pentru sex atunci când sunt nefericiți sau nesiguri, spune dr. Laumann. Stresul declanșat de o promovare, grija pentru un copil, trecerea la pensionare „subminează toate încrederea în abilitățile și virilitatea lui”, spune el. Și uneori problema vine din relație. Sexul poate deveni o rutină într-o căsătorie pe termen lung sau relația se poate răci. Un bărbat ar putea avea resentimente, adesea cu privire la bani. Sau poate să-și dezerotizeze soția. „El o vede ca pe o persoană bună, mamă, prietenă, dar nu ca pe o amantă”, spune Barry McCarthy, profesor de psihologie la Universitatea Americană.

Relația începe să scârțâie atunci când un bărbat sau o femeie își pierde interesul pentru sex? Nu neapărat. Dar este cu siguranță un semnal că trebuie să analizezi ce se întâmplă. Și există posibilitatea ca o scădere a dorinței partenerului tău să indice că persoana nu mai este cea potrivită pentru tine, spune Gurit Birnbaum, psiholog social și profesor asociat de psihologie la Centrul Interdisciplinar, o universitate privată din Herzliya, Israel. Este posibil să vă fi îndepărtat prea tare unul de altul, sau obiectivele, valorile, interesele vi s-au schimbat. „Corpul tău îți spune ceva”, spune ea.

Dar de mai multe ori problemele pot fi rezolvate. Va fi nevoie să discutați, spun experții, și este important să faceți acest lucru înainte să fie prea târziu. „O relație devine mai fragilă atunci când își pierde latura sexuală”, spune dr. Birnbaum. Începe printr-o conversație în afara unei partide de amor – faceți o plimbare sau vorbiți la un pahar de vin. Spune-i partenerului că ți-e dor să faceți sex și lasă critica deoparte. Ambii parteneri ar trebui să se implice, acceptând că și bărbații, nu doar femeile, nu vor chiar tot timpul să facă sex.

Articol original: Why Doesn’t Your Husband Want to Have Sex?

Ilustrații via Yehuda Devir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *