Aur vs Platină: care este cel mai bun metal pentru inelul de logodnă

La început a fost… inelul de logodnă! Cam așa începe povestea căsătoriei voastre. Te-am văzut, mi-ai plăcut, te păstrez pentru totdeauna – iată și episoadele ACESTUI serial al cărui final fericit e nunta. prin urmare, dacă și tu ești pe punctul de a face pasul cel mare și ești în căutarea inelului perfect, îți recomand călduros să parcurgi acest scurt Ghid despre aur și platină. Așa cum inelul de logodnă este kilometrul zero, metalul din care a fost realizat EL REPREZINTĂ meridianul 0° de la care să pornești.

Acum, nu sunt cea mai în măsură să vorbesc despre bijuterii, îmi place să le port, nu să le întorc pe toate părțile, dar am găsit un material cuprinzător, cu informații de bun-simț, clare și concise, și l-am tradus mai jos. Vestea bună este că am avut norocul să descopăr un producător local de bijuterii din aur, dar și bijuterii din platină (nu știam că se poate turna platină și la noi), care s-a arătat foarte deschis în a mă ajuta cu imaginile și lămuririle de care am nevoie.

Aurul și platina sunt cele mai folosite metale în realizarea inelelor de logodnă. Ambele metale sunt unice, dar și asemănătoare în multe privințe. Iată mai jos o comparație a celor două din punct de vedere al: aspectului, costurilor, durabilității și confortului.

Aspect

Principala caracteristică fizică ce le deosebește este culoarea. Dacă îți dorești un inel galben, atunci aurul (denumit și aur galben) este soluția. Dacă însă cauți un inel alb, poți alege între platină și aur alb.

Inelele din aur galben au în compoziția lor aur fin plus aliaje și sunt placate cu rodiu, ceea ce le conferă acel aspect alb ca la platină. Aurul alb de 14k și aurul galben de 14k au aceeași puritate (58.5% aur), doar aliajele conținute de aurul alb (și placarea cu rodiu) îl fac să pară alb, în vreme ce aliajele din aurul galben nu au același efect.

Aurul alb arată aproape la fel ca platina, dar, cu timpul, stratul de rodiu care i-a fost aplicat se duce, rezultând o bijuterie de culoare gălbuie. După ce este rodinat din nou însă, inelul redevine alb ca la început. Platina, în schimb, este în mod natural de culoare albă, astfel că nu se va decolora și nu va deveni galbenă.

 

Inel de logodnă din aur alb

Inel de logodnă din aur alb (profil)

Costuri

Aurul și platina au un preț similar per gram, însă cea din urmă este mai densă, astfel că aceeași bijuterie va conține o cantitate mai mare de platină, față de aur. Inelele din platină includ 95% platină pură, însă aurul galben de 14k are doar 58.5% aur fin (iar aurul de 18k, 75% aur fin). Aceasta este explicația pentru prețul mai mare al bijuteriei din platină.

Durabilitate

Platina este mai rezistentă și mai durabilă

Atât aurul, cât și platina, sunt metale prețioase rezistente și durabile. Platina însă întrece aurul. De exemplu, e mult mai puțin probabil ca gheruțele din platină să se rupă, spre deosebire de cele din aur.

Platina se zgârie mai ușor decât aurul de 14k

Deși mai rezistentă și mai durabilă, platina este un metal mai moale decât aurul de 14k. Prin urmare, se va zgâria mai ușor. Prin comparație, când aurul este zgâriat, pierde cantități infime, iar pe suprafața bijuteriei rămân aceste urme foarte fine. Când platina se zgârie, ea alunecă de pe o parte a inelului pe alta, de unde și aspectul antichizat. Efectul se numește „patină” și este dezirabil, chiar căutat de bijutieri și preferat de clienți.

Vestea bună este că, la re-polișare, inelul îți revine aproape complet la aspectul inițial, atât în cazul platinei, cât și al aurului.

Platina este cu adevărat albă

Așa cum am menționat deja, platina rămâne veșnic albă, în vreme ce aurul alb necesită re-polișare și re-rodinare ocazională pentru a evita tenta gălbuie. Aceasta apare la câteva luni până la câțiva ani după polișare, în funcție de cât de des este purtat inelul și în ce condiții.

Inel de logodnă din platină

Inel de logodnă din platină (profil)

 Mai bine aur de 14k, decât aur de 18k

Dacă decizi că vrei un inel din aur, asigura-te că e de 14k, iar nu de 18k. Aurul de 18k este într-adevăr mai valoros, dar și mai moale, zgâriindu-se mai ușor. În plus, cel de 14k este și mai accesibil ca preț.

Aur vs Platină la capitolul confort

Întrucât platina este mai densă decât aurul, inelele vor fi mai grele. Unii preferă această greutate, alții apreciază modelele mai ușoare, din aur, ca fiind mai confortabile. Este, în definitiv, o alegere personală.

Un plus îl reprezintă și faptul că platina este hipoalergenică. Inelele din aur pot fi purtate fără probleme de către cei mai mulți dintre noi. Totuși, unele persoane pot dezvolta o reacție alergică la aur.

Paladiul ca alternativă pentru aur și platină

Pentru cei care doresc prețul unui inel de aur, cu caracteristici ca ale platinei, paladiul ar putea fi o alternativă excelentă. Paladiul este în mod natural de culoare albă, la fel ca platina, dar are un preț mai mic, mai aproape de al aurului de 14k. De asemenea, la fel ca platina, este hipoalergenic.

Îmi doresc un inel gravat, ce să aleg între aur, pladiu și platină?

O altă întrebare frecventă este ce metal se pretează cel mai bine pentru gravare. Răspunsul este acela că nu contează materialul. Aurul, paladiul și platina pot fi gravate fiecare fără probleme.

Pe scurt despre aur vs platină

Dacă tot nu te poți decide între aur și platină, nu îți face griji. Acolo unde bugetul permite, îți recomand călduros platina. Dacă nu, aurul este foarte frumos și paladiul are farmecul lui. Atât doar, ambele necesită întreținere minimală, astfel că te sfătuiesc sincer să optezi pentru un producător care să -ți poată asigura și servicii precum re-polișarea, curățarea și re-rodinarea inelului.

Mulțumesc pentru poze, Valmand, mă bazez pe tine și în viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *