Nuntă la conac

Ce fată nu se visează prințesă când este mică? Anii care trec nu-i risipesc dorința, astfel că, în pragul nunții, caută pentru marele eveniment un loc de poveste. Va fi exact așa cum și-a imaginat, ea cu prințul ei și cei dragi lor. Final fericit!
Așa că răsucesc bagheta și deschid o listă cu câteva dintre cele mai fermecătoare conace cu parfum de epocă, din vremuri cu prinți și prințese, numai bună să te inspire, miresico!

1. Conacul Mănăsia

În comuna Mănăsia din Bărăgan, pe la 1879, un bulgar retras pe plaiurile noastre, Ion Hagianoff pe numele său, construiește un conac fără seamăn, ca loc de întâlnire al lumii bune bucureștene. În anii comunismului, conacul devine IAS, iar după 1990 este lăsat de izbeliște.

Foto via Domeniul Mănăsia

Soarta i se schimbă însă în anul 2006, când este cumpărat și restaurat, fiind inaugurat în 2013, spre încântarea vizitatorilor săi. Proiectul amplu de reamenajare a respectat stilistica originală, multe dintre piesele de mobilier fiind achiziționate de la case de licitații din străinătate. Un loc cum nu se poate mai inspirat pentru o nuntă în aer liber, la doar 80 de kilometri de Capitală.

2. Conacul Polizu

Undeva între Botoșani și Târgu Frumos, pe un deal ce doarme tihnit în satul Maxut, răsare semeț un conac despre care se știe că a găzduit-o pe Regina Maria în vreme de război.
Ridicat în anul 1870, de către Constantin Ghica-Deleni, conacul a fost folosit în perioada comunistă întâi ca sanatoriu și apoi ca CAP. Acest fapt l-a adus într-o avansată stare de deteriorare, astfel că, la retrocedarea către moștenitoarea Ioana Irina Rișcuția, abia dacă i se putea ghici trecutul glorios. Începând cu anul 2005, conacul a intrat într-un elaborat proces de restaurare și a intrat în circuit turistic, destinația lui actuală.

Foto via Conac Polizu

Astfel și-a recăpătat demnitatea boierească de odinioară, fiind preferat deopotrivă de turiști din țară și de peste granițe, dar și de către mirii care l-au ales drept loc pentru organizarea nunții.

Printre nunțile celebre de la conac se numără și cea a frumoasei Laura Cosoi, care a rămas fascinată de superba lui grădină, așa cum singură scria într-o postare de pe blogul personal.

Doritoarelor în căutarea unei nunți ca-n povești, le recomand călduros acest conac care poate găzdui evenimente cu până la 250 de invitați.

3. Conacul lui Maldăr

În apropiere de Horezu, în Măldărești mai precis, pe locul unei foste cule oltenești a fost ridicat conacul lui Maldăr. Acest Maldăr a fost căpitan al lui Mihai Viteazul, iar legenda spune că, prins fiind de tătari, hanul l-a eliberat după ce i-a cucerit inima fiicei sale, ca mai apoi să se retragă amândoi la o culă din zonă. Proprietarilor le-a fost atât de dragă istorisirea, încât au botezat conacul după numele lui Maldăr.

Foto via Conacul lui Maldăr

Dacă o vreme a funcționat ca grădiniță și sanatoriu, în timpul regimului comunist, a fost recuperat în cele din urmă de moștenitori și cumpărat apoi de către o familie de antreprenori, care l-au înscris în circuitul turismului istoric. Noii proprietari au depus eforturi mari pentru a păstra amenajarea originală, folosind ca materiale dominante piatra și lemnul. Mobilierul de nuc și decorațiunile au fost și ele recondiționate sau alese cu grijă acolo unde a fost cazul, spre a reconstitui cât mai fidel atmosfera unei case boierești de la țară.

Pentru o nuntă demnă de o domniță, conacul Maldăr se dovedește a fi așadar o alegere cum nu se poate mai potrivită.

4. Conacul Apafi

La Mălâncrav, te întorci în timp până în secolul al XVII-lea, la conacul Apafi, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania. Fundația Mihai Eminescu Trust, patronată la un moment dat chiar de către de ASR Charles de Wales, a intrat în posesia lui în anul 2000, l-a restaurat după poze și documente vechi și l-a transformat, șapte ani mai târziu, în casă de oaspeți. Cele mai multe dintre mobile au proveniență locală, unele fiind chiar cele originale, descoperite după îndelungi căutări. Sute de turiști îi trec anual pragul fostei reședințe de vânătoare a prințului Apafi, iar superba grădină poate găzdui nunți cu până la 80 de invitați.

Foto via @bucharestweddingplanner

Închei aici incursiunea în atmosfera de altădată, când rafinamentul și onoarea ocupau un loc de cinste în viețile familiilor de viță nobilă, fiind cea mai de preț moștenire lăsată de la o generație la alta. Cu vacanțe petrecute la conacele de la țară, cu dimineți leneșe, sieste și dulcețuri fine, cu vești aduse direct de la Paris și musafiri de seamă. Dacă vrei să-i bucuri și tu pe ai tăi, invită-i la o călătorie înapoi în timp și răsfață-i cu plăceri apuseși tihnite, atât de gustate de o lume modernă, mereu pe fugă.

Poza articolului este preluată de pe pagina de Facebook a Conacului Polizu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *